CI-bimodaal

Hallo Wendy,

Dank voor je antwoord. Het heeft inderdaad wat lang geduurd. Ik wist even niet waar ik aan toe was. Even dacht ik dat mijn conceptbrief niet goed elkaar zou steken. Ik waardeer je inspanning verder om te kijken of er een geitenpaadje zou zijn. Ik ben me bewust ook van het feit dat de kans klein zou zijn dat zorgverzekeraars overstag zouden gaan. Het zou voor hun een behoorlijk omslag in beleid zijn waardoor hun kosten gigantisch zouden gaan oplopen. Ondertussen (op het symphosium van Plotsdoven in Egmond eind maart 2024) heb ik toevallig Professor Frijns gesproken en liet me weten dat de resultaten met een 2e CI in het richtinghoren behoorlijk tegenvallen. Ik citeer hem even (zie bijlage).
Dus de route is helder. We gaan voor bimodaal. Bilateraal is duur en geeft veel rompslomp. De mensen die ik ken die zijn er dan wel zeer tevreden over. Bimodale route geeft ook hoopvol resultaat (zie bijlage, onderzoeksresultaten). Mijn linkeroor is nagenoeg doof.
Mocht er nog een onderzoekstraject voorbijkomen dan ben ik altijd geïnteresseerd.
Groet,Jos Oerlemans


Bijlages:

Bimodaal horen.Dit hoortoestel zal aangepast worden met een speciaal ontwikkelde bimodale rekenregel die het akoestisch en elektrisch horen op elkaar afstemt. (zie referenties 1, 2 en 3) Bovendien communiceren de twee toestellen tijdens het gebruik waardoor zij gecoördineerd reageren op omgevingsgeluiden. Uit onderzoek is gebleken dat het spraakverstaan in rumoer met deze geluidsbewerking zo'n 21% verbetert ten opzichte van het gebruik van een regulier hoortoestel. Deze score kan oplopen tot 42% bij het bimodale horen in rumoer met de geautomatiseerde functie StereoZoom (zie referenties 4 en 5).


Bijlage: Professor Frijns

Ik sta voor de keuze bilateraal of bimodaal.Antwoord: probeer eerst bimodaal en daarna pas bilateraal. Consulteer Radboud verder hoe en wat.

Ik begreep dat uw ervaringen met richtinghoren met een 2e CI behoorlijk tegenvallen. Is iets te zeggen over muziekbeleving? Daar ben ik benieuwd naar.
Eigenlijk verwacht ik geen betere muziekbeleving met een 2e CI, want dat heeft dezelfde technische beperkingen als het 1e. Het enige dat wel geldt, is dat horen met 2 CI's een wat 'voller' geluid (ook luider, dus de fitting moet aangepast) zal geven, het komt immers niet meer uit 1 oor.
Doorgifte van lage tonen bij een eventueel nieuwe implantaat. Ik heb een AB HirRes Q90. Ben er prima tevreden over. In een omgeving met weinig/geen omgevingsgeluid en goed zicht behaal ik 100% spraakverstaan. Hebben de nieuwe implantaten meer lage tonendoorgifte door nieuwe operatie-technieken? Ook bij AB misschien? De lage tonen is het slechtste gedeelte van de CI die zijn ronduit beroerd.
Hier spelen 2 zaken: (1) Een CI codeert lage frequenties (onder ca 150Hz, precieze frequentie afhankelijk van de filterinstellingen) helemaal niet. (2) De elektrode komt meestal niet dieper dan de plek in het slakkenhuis waar bij akoestisch horen 500-700Hz gecodeerd wordt. Alleen MedEl heeft langere elektroden, maar daar is op andere punten weer wat op af te dingen.Hiervoor heeft bimodaal horen dus voordelen boven bilaterale CI
De tinnitus is in het CI-oor toegenomen. Ik kan er gemakkelijk mee leven. Overdag heb ik er geen last van, er is geluid wat het maskeert. Is de kans even groot op tinnitus-toename bij een operatie in mijn geval in het linkeroor?Ja, in theorie is hier geen verschil, maar we spreken over kansen, dus hoe het uitpakt is niet echt te voorspellen.
Radboud heeft het SMILE-project waar men onderzoek doet. U had het gisteren even over. Helaas kon ik er op internet niets over terugvinden. Ik vroeg mij af ik mogelijk als onderzoekspersoon bilateraal/bimodaal misschien zou kunnen inschipperen op project het verbeteringseffect te meten tussen bimodaal en bilateraal. Een CI zou dan wellicht vergoedt kunnen worden vanuit dat onderzoeksproject. Even in acht genomen dat een 2e CI significant iets toevoegt aan je geluidsbeleving.De inclusie voor het SMILE project is eind vorig jaar gestopt, we volgen nu de groep deelnemers gedurende 4 jaar.